A BHTCS-t csak tapasztalt, térképet és tájolót jól ismerő túrázóknak ajánljuk. A túra során több olyan pontot is fel kell keresni, ahová nem vezet jelzett turistaút. Olyan csúcsok kerülnek be az itinerbe, amelyek egy része kevésbé ismert, de mégis egyedülálló látványosságot, panorámát nyújt. Ezeket megtalálni persze az éjszaka sötétje és az esetleges hó viszontagságai közepette sem lehetetlen.

A megadott pontokat tetszőleges sorrendben kell felkeresni. A csúcsokon pontőrök várják a túrázókat, és pecsételéssel igazolják a pont megtalálását. Ha a megkeresendő csúcsokat a térképen összekötnénk, akkor egy szabálytalan köralakot kapnánk, míg a rajt/cél pont ennek belsejében helyezkedik el. A túra során tehát majdnem egy teljes kört teszünk meg, amihez pluszba jön a rajt/cél pontból kiinduló két „sugár”. Ennek tudatában úgy érdemes megválasztani az útvonalat, hogy az egymástól – kilométerben és szintkülönbségben – legnagyobb távolságra lévő két pont közötti szakasz maradjon ki úgy, hogy a cserébe kapott két „sugár” megérje.

kep

A túra során a kijelölt turistautak mellett járt utak és a letaposott ösvények használandók. A fokozottan védett területeken (a Remete-hegy és a Nagy-Szénás környéke) tilos letérni a kijelölt turistaútról! Aki ezt megteszi, nem csak saját kizárását vonja maga után, hanem a túra jövőjét is veszélyezteti.

A szintidő 10 óra, és ezt komolyan is vesszük. Ugyanakkor a rendezőség fenntartja a jogot a szintidő megnövelésére. Ez például akkor következhet be, ha akkora hó van, hogy az jelentősen nehezíti a túrázást. A 2002-es és a 2008-as túrán ez meg is történt, akkor 11 órára növeltük a szintidőt.

Ide tartozik, hogy a 2009-es túra óta lehetőség nyílik „szintidőnyerésre”, mindig kijelölünk egy ráadás csúcsot, s aki itt pecsétel, annak egy óra szintidőt számolunk fel. S bár a ráadás csúcsra való letérés megnövelheti az útvonal hosszát, de nem annyira, hogy a cserébe kapott egy óráért ne érje meg. Ráadásul a ráadás ponton meglepetés is található.

Ajánlott felszerelés: térkép, tájoló, zseb-/fejlámpa, vízhatlan és túrázásra alkalmas lábbeli, meleg ruha, hó esetén kamásli.

2023-tól visszatértünk eredeti rajt-cél helyszínünkre, Nagykovácsi Római Katolikus Plébániára: